Datalekken: Liever voorkomen dan genezen.
Datalekken: Liever voorkomen dan genezen.
Bedrijfsgegevens zijn gewild. Kwaadwillende kunnen er helaas heel wat mee aanrichten. Door het vele thuiswerken van tegenwoordig wordt de kans op een datalek bovendien steeds groter. Voor je het weet komen zakelijke gegevens in verkeerde handen, of per ongeluk of expres verwijderd. We geven daarom graag een aantal tips om je bedrijfsgegevens veilig te houden.
Bewustwording
Je bedrijfsgegevens veilig houden begint bij het bewust maken van je personeel van de gevaren van een onveilige IT-omgeving. Pas als alle medewerkers zich bewust zijn van de risico’s en van wat wél een veilige werkwijze is, kun je de beveiliging van je data optimaliseren. Het kunnen herkennen van phishing mails hoort hier ook bij. Het houdt je personeel scherp als je dit onderwerp regelmatig onderling bespreekt. Dit kan in eigen beheer, maar het is ook mogelijk om een externe partij in te schakelen voor een training over dit onderwerp.
Wachtwoorden
Het is een bekend gegeven, maar het komt nog te vaak voor: wachtwoorden die makkelijk te raden zijn die bovendien voor diverse accounts wordt gebruikt. Twee-staps verificatie bij inloggen maakt het cybercriminelen in ieder geval wat moeilijker, evenals niet naar persoonlijke gegevens te herleiden en unieke wachtwoorden.
Infrastructuur
Als je zakelijk al een poos met hetzelfde systeem werkt en er is nooit een zichtbaar probleem geweest, dan lijkt het alsof je gegevens veilig zijn. Toch kunnen er zwakke plekken zijn in het systeem, die je zelf niet kunt identificeren omdat daarvoor de kennis ontbreekt. Het is wijsheid om daar regelmatig een externe partij naar te laten kijken.
Up-to-date beveiliging
Voordat een laptop of een zakelijke telefoon thuis wordt gebruikt is het belangrijk om te controleren of de beveiliging van het apparaat op orde is. Dat wil zeggen: voorzien van de meest recente updates, een ingeschakelde firewall en een virusscanner die up-to-date is. Vooral computers met Windows zijn gevoelig voor virussen, malware en hackers maar ook Linux en Apple computers zijn tegenwoordig vatbaar voor deze aanvallen.
Apps/programma’s die data bijhouden
Laat je personeel geen apps of programma’s downloaden die niet nodig zijn voor hun werkzaamheden. Elke app en elk programma die je downloadt houdt je gegevens bij, zelfs als je ze niet gebruikt. Sterker nog, om ze te kunnen downloaden moet je ze toegang geven tot een groot deel van je data door de voorwaarden te accepteren. Gewoon niet doen dus.
Encryptie inschakelen
Bij veel mobiele apparaten is encryptie op systeemniveau ingeschakeld. Een wachtwoord, vingerafdruk of pincode invoeren is noodzakelijk om toegang te krijgen tot het apparaat en bestanden. Maak hier ook gebruik van!
Overbodige informatie? Geenszins! In de praktijk blijkt dat vaak toch (te) makkelijk wordt gedacht over databescherming. Wilt u meer informatie over onze dienstverlening? Bel ons: 0475-470044.